top of page

Predavanje "Kvalitet vazduha i njegov značaj"

ELSA Beograd i oikos Beograd su u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u petak, 25. novembra 2022. godine, organizovali predavanje na temu „Kvalitet vazduha i njegov značaj“.


Predavači su bili prof. dr Džoana Kejsi (Joanna Casey), docentkinja za fiziku i inženjerstvo na koledžu Fort Lewis u Sjedinjenim Američkim Državama. Konferenciju je otvorila prof. dr Mirjana Drenovak Ivanović, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


Prof. dr Džoana Kejsi je svoj fokus istraživanja usmerila ka usavršavanju jeftinih tehnika merenja kvaliteta vazduha, uključujući analizu gasova sa efektom staklene bašte. Ona je tokom sat vremena predstavila značaj dobrog kvaliteta vazduha i uticaja zagađujućih materija iz vazduha na zdravlje ljudi, kao i uticaj klimatskih promena i odgovorila je na pitanja kao što su: šta predstavlja pojam smanjenja gasova staklene bašte i kojim metodama možemo poboljšati kvalitet vazduha.


Nakon prof. dr Kejsi, saradnica u oblasti zaštite životne sredine, nauke i tehnologije pri Ambasadi SAD u Srbiji, gospođa Tia Leber sprovela je prisutne kroz Pariski sporazum iz 2015. godine i razjasnila pojam NDC-ja u kontekstu klimatskih promena. Takođe, jedna od tema njenog izlaganje bila je: ambicije Srbije prema najnovijem NDC-ju iznetom u avgustu 2022. godine.


Nakon izaglanja, usledila je otvorena diskusija na temu zagađenja vazduha. Predavanje je održano na engleskom jeziku u Amfiteatru VII Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a svi učesnici su dobili sertifikate.

 댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page