top of page

Letnja škola prava "Summer ELSA Law School Belgrade" 2022.

U sklopu ELSA letnje pravne škole (SELS) ELSA Beograd je ugostila 38 učesnika iz 16 zemalja. SELS je održan u periodu od 4. do 10. jula, a ovogodišnja tema bila je diplomatija i pravo. Pored mnogobrojnih predavanja, panel diskusija i simulacija, program je bio bogat kulturnim i istorijskim sadržajem, ali i svakodnevnim izlascima, što je dodatno doprinelo kvalitetnijem upoznavanju i druženju učesnika.


Prvi dan je bio uvod u sve predstojeće aktivnosti. Prvenstveno je realizovana poseta muzeju „Nikola Tesla“, nakon čega je održano predavanje na temu „EU establishment, idea, realisation – The Political system of the EU“ od strane Jelisavete Tasev na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Veče srpskog piva u „Pivokratiji“ zatvorilo je prvi dan.


Drugog dana su održana predavanja „Relations between the Republic od Serbia and the EU“ i „Objectives and competencies of the EU“, oba na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Potom su učesnici imali priliku da posete Muzej iluzija. Žurka na „Lemon Čiliju“ označila je kraj drugog dana.


Trećeg dana održano je predvanje „EU labour law, with special reference to the implementation of principle od equality of men and women in matters of employment“. Druženje je nastavljeno kroz žurku u klubu „Tranzit Bar“. Pored navedenih aktivnosti, posetioci su imali slobodno vreme u okviru kog su posetili Hram Svetog Save i kriptu, Kalemegdan i Kosančićev venac.


Četvrti dan je obeležila poseta Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, gde su učesnici slušali predavanje „Diplomatic relations of Republic of Serbia throughout history“ održanim takođe u Ministrastvu spoljnih poslova Republike Srbije. Usledili su predavanje i panel diskusija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu„The Russian-Ukrainian crisis from the perspective of international law“.


Peti dan je prošao vrlo radno, ispraćen kvalitetnim programom i temama. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu tog dana je bio centar zbivanja. Predavanje „Development of International Criminal Law“ realizovano je kao prvo tog dana, nakon čega su usledila i ostala, „Multilateral diplomacy“ i „International river law and sea law“, dok je posednje bilo „Status, perspective and future of the EU“.


Šesti dan protekao je opuštenije, ali takođe edukativno. Započet je simulacijom skupštine Ujedninjenih nacija. U sklopu završnih aktivnosti, usledilo je krstarenje Savom, nakon čega su učesnici imali gala bal u „Dva jelena“.


Poslednji sedmi dan, označio je rastanak sa učesnicima i novim prijateljima. Učesnici su bili oduševljeni sadržajem SELS-a, a neki su odlučili da produže svoj boravak još nekoliko dana. Time, ELSA Beograd je pokazala da je projekat sproveden na visokom nivou što je zaslužilo i pohvale brojnih predavača na projektu, kao i samog Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page